Grupa Telekom Slovenije prošle godine ostvarila najveću dobit od 2015. godine

Bez autora
Mar 14 2024

Grupa Telekom Slovenije lani je ostvarila 708,2 milijuna eura poslovnih prihoda, što je sedam posto više nego 2022. godine, a prihodi od prodaje veći su za sedam posto i iznose 695 milijuna eura.

Neto dobit porasla je za 25 posto na 47,1 milijun eura i bila je najveća od 2015. godine, objavio je Telekom Slovenije.

"U 2023. godini, unatoč teškim tržišnim uvjetima, visokim cijenama energije i šteti koju su poplave uzrokovale infrastrukturi Telekoma Slovenije i GVO-a, Grupa Telekom Slovenije je u 2023. poslovala uspješno, premašila zadane ciljeve i značajno poboljšala poslovanje u odnosu na 2022. godinu", objavom nerevidiranih podataka o poslovanju s kojima se danas upoznao nadzorni odbor društva, navode u društvu.

Grupa Telekom Slovenije, koja zapošljava 3.253 ljudi, lani je povećala prihode u različitim segmentima poslovanja, najveći rast ostvarena je u područjima mobilnih i širokopojasnih usluga, unutar ICT-a prihodi su najviše porasli u području kibernetičke sigurnosti , prihodi online trgovine povećani, osiguranja i eZdravstva, prihodi na veleprodajnom tržištu također su veći.


Broj mobilnih korisnika grupe lani je porastao za četiri posto, a broj maloprodajnih širokopojasnih priključaka za jedan posto.

Operativna dobit grupe prije kamata, amortizacije i poreza (EBITDA) bila je šest posto veća na 228,6 milijuna eura, dok je operativna dobit porasla za 27 posto na 64,1 milijun eura.

Uz nepromijenjene cijene energenata u odnosu na 2022. i bez državnih potpora (sukladno Zakonu o potporama gospodarstvu za ublažavanje posljedica energetske krize grupacija je dobila 3,6 milijuna eura potpora) i učinaka poplava iz kolovoza prošle godine ( neto učinak poplava procjenjuje se na 3,9 milijuna eura) EBITDA grupe bila bi veća za čak 10 posto, a operativna dobit za 46 posto.

S obzirom na navedene okolnosti, neto dobit koncerna, na koju je, kako tvrde u društvu, značajno utjecala i promjena stope poreza na dobit s 19 na 22 posto - što je imalo pozitivan utjecaj od 5,7 milijuna eura na odgođene poreze - bi u međuvremenu bio 30 posto veći.

U međuvremenu, matično društvo Telekom Slovenije lani je ostvarilo 601,7 milijuna eura prihoda od prodaje, nakon što su oni 2022. iznosili nešto manje od 576 milijuna eura. Neto dobit bila je veća za dobra tri milijuna eura i iznosila je 23,9 milijuna eura, EBITDA je iznosila nešto više od 174 milijuna eura, a operativna dobit je s 36,6 milijuna eura nešto niža nego 2022. godine.

Telekom Slovenije za ovu godinu planira poslovne prihode od 717,4 milijuna eura, EBITDA od 233,6 milijuna eura i neto dobit od 43,2 milijuna eura. Za ulaganja bi trebalo izdvojiti 235,7 milijuna eura. Lani su za investicije izdvojili dobrih 188 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik